Da, da…”fac mea culpa” este sinonimul pentru ” am gresit, sunt vinovat!”
Si asa si eu, e vina mea ca nu stiu daca sa te iubesc mai mult in 14 sau in 24 februarie. Zau, in 14 e prea devreme si nu mai gasesc numai inimi rosii de plus si stiu ca tu de fapt ai fi mai bucuros de niste sosete. Iar in 24 lumea se casatoreste sau isi serbeaza ziua de nastere si nu mai e timp decat de un sarut discret, in vreme ce imi aranjez tinuta de zi sau cea de seara, ingrijindu-ma sa nu imi fi ramas saliva copilului pe mana sau o urma de ruj pe fruntea ta.
Mea culpa, cred ca anul asta o sa te iubesc la fel ca in toti ceilalti ani, in fiecare zi tot mai mult, tot mai matur, tot mai divin. Deschide frigiderul, gasesti un iaurt cu musli si pe masa o carte cu explicatia ca “mea culpa” ca expresie are o obarsie religioasa, dintr-o rugaciune numita Peccavi. Auzi, draga, “consta in a-ti marturisi pacatele si a te lovi cu pumnul in piept, rostind cu glas tare dupa fiecare greseala ce ti-o recunosti: mea culpa, mea culpa!” Si zic astia din carte, si ii credem pe cuvant, ca daca este sa te gandesti la partea juridica a expresiei, “in tribunalele romane, inainte de inceperea proceselor, acuzatii erau intrebati daca isi recunosc vina. In caz afirmativ spuneau:”mea culpa” si in acest fel unii obtineau circumstante atenuante, iar altii erau chiar absolviti de pedeapsa.”
Si pentru ca apoi, cu timpul, atunci cand mai facem ceva gresit, caci da – a gresi e omeneste/ cine nu greseste, nu munceste, a devenit o formula pe care o folosim indiferent de domeniu, iti repet: Mea culpa! Next time, there will be a next time…mergem in vacanta.
P.S. Sper sa nu imi aduci si tu o replica asemanatoare drept cadou. Totusi, avem un istoric impreuna.
Sa va iubiti ca-n filme, dragilor!
Ca-n filmele alea bune.
Mea culpa – definitie cf. Dictionar de cuvinte, expresii, citate celebre de I.Berg, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1968