Am citit in ultima perioada articole dedicate Sarbatorilor. Fie ele religioase, fie despre neamurile care se reintalnesc, fie despre obiceiuri de prin sate adunate. Sunt texte la care lacrimezi, texte la care razi copios si cele de pe urma, la care te transpui intr-o calatorie imaginara in locul respectiv.
Momente. O sumedenie de momente ce pot cuprinde ore din viata noastra.
Cat despre oamenii care fac parte din acele momente, toti isi doresc ca in acele zile sa fie sublimi, delicati, impacati cu ei si cu ceilalti si…manierati, de ce nu?
Mie, acum, mi se face pofta de un pic de salata de boeuf, de ou rosu, de prajituri ce arata ca in almanahul prajiturilor. (forma maxima de dorinta de dulce :)) Asa ca, va invit la masa! Si la un exercitiu virtual!
Pe masura ce oamenii cresc, vin la ei in vizita alti oameni mari. Si, ca sarea-n bucate, tot asa e necesara si o buna conduita la masa. Se mai intampla sa zarim in jur greseli “elementare”, sa le spunem asa, atat la mese festive, cat si la cele din familie. Uneori, nu e comod nici sa tinem cont chiar de toate regulile, dar, vorba aia, macar sa le incalcam stiindu-le.
Am tooot avut norocul sa fiu ajutor de gazda cand eram mica. Acum ma duc mai mult in vizite 🙂
Gazdele au posibilitatea sa aseze masa cu o farfurie de serviciu dedesubt, peste care va fi asezata cea in care vor servi invitatii bucatele. In vreme ce furculita e asezata in partea stanga a farfuriei, cutitul e in partea dreapta, cu partea taioasa spre farfurie si…lingura de supa (daca e cazul), alaturi de lingura de desert, in fata farfuriei sau adeseori in partea dreapta.
Servetelul este asezat pe farfurie. De asemenea, se spune ca florile si lumanarile pe masa fac ca totul sa para scos dintr-un decor de poveste. Si sa starneasca povesti nemuritoare.
Dupa ce ajungi sa vezi totul aranjat (de altii), iei loc. Dar cum? Cu privire la modul in care stam pe scaun, coatele si mainile nu trebuie sa fie pe masa, ci doar incheieturile mainilor sa fie sprijinite de marginea acesteia atunci cand ne pregatim de mancat.
La cinele festive, se pune accentul pe: antreu, supa, peste si friptura, urmate de branzeturi/ desert/ fructe.
Suntem indemnati sa nu ciocnim efectiv paharele, ci doar sa le ridicam pana la nivelul ochilor.
Sa nu le spunem la nesfarsit oaspetilor  sa mai guste din preparate (daca suntem gazde).
Sa nu vorbim cu gura plina. Regula de aur. (Nici cand esti singur in camera si vorbesti la telefon).
Sa revenim la “painea cea de toate zilele”. Painea o rupem cu ambele maini, iar in timpul mesei, tacamurile sunt tinute deasupra farfuriei, fara a gesticula prea mult cu ajutorul sau. Dar aici revenim dupa ce vom fi facut destule preparate, incat sa dam si o reteta utila pe blog, nu?

Mmmm, deci cum infingem furculita in carne? Cu dintii in jos.

Si da,…farfuria nu se tine in timp ce mancam din ea. Nu uitati de coffee time! Cand bem, lasam tacamurile in farfurie: pe partea stanga, furculita, cu dintii in sus, pe partea dreapta cutitul, cu partea taioasa sub curbura furculitei.  Cand terminam de savurat preparatele, punem cutitul si furculita paralel, cu dintii in jos.
Si ziua/ seara continua. Caci atunci cand ai oameni dragi alaturi, nu poti sa nu fii multumit ca ziua are 24 ore.
 Detalii manierate: www.carti-online-gratis.blogspot.ro/2012/02/citeste-online-cartea-codul-bunelor.html
Photo: www.pinterest.com