Am plecat de la eveniment la apus, cu idei gata sa rasara.
Speakerii au acoperit arii mari de interes, artistii au imbinat armonios genurile muzicale… Am prins idei, am vazut oameni frumosi, fete cochete, baieti…eh, de baieti nu zic scriu nimic!
Stelian Burduhos, moderatorul evenimentului, ne-a amintit ca “esecul – este singura modalitate de a progresa”, in vreme ce Adrian Covaci ne-a pus in fata faptului implinit: “daca eu, un pusti de 17 ani, pot sa-mi schimb modul cum gandesc, cu siguranta si voi puteti asta”, repozitionandu-ne pe bancile scolii si la cat de fain ar fi sa existe o materie care sa iti arate cum sa te dezvolti pe baza esecului.
Alin Fetița ne-a amintit ca “viata de succes e tot o calatorie” si ne-a indemnat sa credem ca esecul e doar un agent de schimbare, un agent al calatoriei.
Alin Vaida a recunoscut ca un eveniment e firesc sa creeze un esec, uneori chiar din cauza fenomenelor naturale, insa tot el ne-a atentionat ca “daca reusesti sa amani recompensa, te bucuri mai mult de ea”, atunci cand lucrurile nu ies bine din prima.
Andi Vanca a sustinut ca “odata ce ti-ai definitivat drumul, motto-ul tau va fi pasiunea”, reamintindu-ne, noua, oamenilor de rand, ca daca “reusesti sa iti asumi ca poti da gres, e primul pas in a NU da gres”. Si a fost si reporterul inventiv, care ne-a raspuns la 5 lucruri prin prisma carora un eveniment precum Electric Castle ar fi putut sa dea gres. Dar, stii cum e, in final “obstacolele sunt avantaje”.
Andreea Liana Buzea ne-a amintit ca “esuezi cand nu implinesti un potential” si ne-a demonstrat prin exemple din viata ei ca uneori nici noi nu stim de cat de mult suntem capabili sa facem, in timp ce Avram Manea a fost cel care, cu zambetul pe buze, ne-a explicat cum tinta lui a fost “o idee de bun-simt”.
Bogdan Grigore s-a dus la o fata din public si a intrebat-o franc: “Vrei sa te culci cu mine?”, explicandu-ne ca la o astfel de abordare “daca nu iti iei o palma, inseamna ca poti sa faci orice”. Ne-a mai motivat si altfel: “Oferiti libertatea de a va juca mai mult”. Tot el ne-a amintit ca persoanele care spun “da” provocarii, raman cu avantaje, in vreme ce persoanele care vor spune “nu”, vor ramane cu siguranta pe care o vor primi.
Cristian Gog ne-a facut sa ne bata inima tare, tare de la atata susupans, spunand ca “greselile sunt magia succesului”. Ca exista frica nr. 1 – vorbitul in public, dar si frica nr. 2 – vorbitul in public, nestiind ce va urma, si culmea! Frica nr. 3 – “vorbitul in public, nestiind ce va urma, avand de facut un performance care are toate sansele sa nu iasa”. Si imboldul de care, probabil, aveam toti nevoie, ca prin magie: “n-o sa poti sa evoluezi daca nu esti dispus sa faci acel pas in fata, sa te arunci inspre necunoscut…iti esti dator.”
Cornel Hoza ne-a amintit cat de usor e sa fii creativ si cum ideea ta poate prinde contur, vorbindu-ne de campanii de impact pe care le-a realizat alaturi de colegii sai. Hei, stiati ca vor organiza luna aceasta si un eveniment in care publicul va fi…pe role?
Dor Geta Popescu, la 11 ani, si-a deschis sufletul in fata noastra si ne-a spus in momente de esec ca “cel mai greu a fost insa sa ma inteleg pe mine”, facandu-ne cunostinta cu o regula bine de tinut minte: “in alpinism nu exista greseala mica. A gresi NU e omeneste”, caci performanta tine de tine ca persoana.
Ioana Avădani ne-a dat idei de cate ori ne putem reinventa intr-o viata. Si cat de important e modul in care esti dispus sa gandesti, caci, de exemplu, -“in advocacy, nu avem notiunea de esec”, ci “poate de data asta nu” -, caci “singurul mod in care putem esua grav e esecul fata de noi insine.”
Ionuț Soleanicov ne-a impulsionat in a ne gandi ca avand elemente ca ”pasiune = fara experienta = putin naiv = s-ar putea sa fie momentul potrivit de a face acel lucru”. Initiative, dom’le!
Iulia Romana Pop ne-a recunoscut ca nu a fost nicicand acel copil mic si talentat, dar ca “a trai in Romania e o provocare”, caci “tara asta e insetata dupa noi inceputuri”. Asa ca isi va crea unul aici, chiar daca nu s-ar fi gandit, vorba ei, “ca empatizez cu Guess Who si sa ma intreb “m-am nascut in locul potrivit?””
Iulia Rugină ne-a impartasit faptul ca prin prisma experientelor considerate esec, “acum, ma bucur mai intelept”. Ca e important adeseori sa remobilam. A incheiat spunandu-ne: ”Cred ca trebuie sa traim sanatos, deci sa esuam cat mai sanatos”.
Lala Panait, Silviu Medeșan si Diana Galoș ne-au facut un update si anume ca si orasul “vrea sa pluteasca pe Somes”, dar ca atunci cand creezi un proiect urban trebuie sa te gandesti la useri si la evolutia utilizarii proiectului in sine.
Liviu Grandl ne-a amintit ca in viata noastra avem si eroi. Si ca intre noi, punctul comun = alti oamenii, avand speranta ca “poate si noi suntem eroi in viata celorlalti”. Si ne-a mai lasat sa cugetam asupra intrebarilor: “Cine sunt oamenii care ne-au influentat?”, alaturi de “Cum putem fi noi sprijin mai des celorlalti?”
Matei Bogdan ne-a impulsionat asupra unui lucru clar: “E important sa te asculti CE vrei”, traind chiar si cu propriile nereusite.
Maximilian Dobrescu ne-a spus ca e posibil, da, da! “Asa am inceput eu sa ma cert cu greselile”, urmand ca pana la finele anului sa gaseasca 50 de greseli sublime…(cu care sa se impace).
Monica Macovei ne-a amintit ca “esecul cel mai grav e sa nu faci nimic”. Totodata, a sustinut ca “esecul ne umanizeaza, ne enerveaza, ne face sa vrem”. Din aceasta perspectiva, a specificat ca putem crede in doua categorii de oameni: cei ”care se adapteaza la mediul inconjurator” si “oamenii care vor sa adapteze mediul inconjurator la ei”. Apoi, ne-a indemnat sa facem parte din a doua categorie. “Visati mare!” Dar etic, am mai adauga.
Petru Rogojanu (clasa a VII-a) este (!!!!) in prezent – Web Expert! Si ne-a vorbit despre platforme ca bootstrap sau wordpress, despre efecte si creativitate prin design.
Răzvan Potîng ne-a amintit de studentii si de cei care termina o facultate si nu isi gasesc un job corespunzator, mai precis: “Cum sa nu iti gasesti un job in arhitectura”. Dar la ce planuri (de arhitectura) creeaza, a gasit si solutii!
Robert Rekkers ne-a amintit ca “nu conteaza locul, ci ceea ce poti face”. Si ca lucrurile mari pot fi realizate si la noi in tara, dar ca ar fi bine sa ne gandim ca proiectele sa fie conduse si de catre romani. E ca si cu banca: “It’s down, but is not out”.
Roxana Rugină ne-a comunicat, citez, of course: “Doing something for the first time feels amazing. Never perfect”.
Tudor Marcu a venit cu experiente bune de savurat, specificand faptul ca “nu trebuie sa vedem esecul ca pe un sfarsit de drum – poate crea noi oportunitati”.
Tudor Maxim ne-a amintit ca “trebuie sa faci absolut orice depinde de tine inainte sa renunti”, considerand ca pana la urma, “calatoritul este cea mai pura forma de educatie”.
Ne-au incantat – Oveyron, Ad Libitum Voices si Patricia Labou.
Dare to fail – TEDxEroilor, 9 Mai 2015.
*Urmeaza si un articol cu 5 tinute de la eveniment, care ar putea sa te inspire si pe tine! 🙂
si , foarte important – a mai vorbit Vlad Gliga – Oragnizatorul TEDxEroilor din fiecare an !!!
Foarte important!!!
Buna, Claudia! Merci pt comentariu!
P.S. Vlad Gliga nu mai are nevoie de nicio prezentare 🙂 Seara frumoasa!