Acea seara in care afara ninge linistit. Cand simti atmosfera de basm: miros de scortisoara, de portocale, ceva cald la cuptor, brate in care sa adormi, suflete pentru care sa ceri binecuvantare. E bine. Parca in decembrie e atat de bine cum nu e in nicio alta luna a anului. Ii simti pe oameni mai aproape de oameni, ii simti ca le pasa.‎

De cativa ani buni este tot mai vizibil in online Craciunul, care imi aminteste sa ma bucur de aceasta perioada a anului si mai mult, prin postarile ce imi apar in “news feed”. Si nu ai cum sa nu remarci mesajele pline de entuziasm, de ganduri frumoase, de AMR-uri, nu ai cum sa nu remarci fotografii din ierni cu zapada multa, vestea venirii Craciunului pe care o aduc cu atata drag. 
Peste identitatea Craciunul ramane presarata insa un pic de magie, si parca e perfect asa, intocmai ca si ceea ce vestitorii sarbatorilor au reusit sa creeze: comunitatea iubitorilor de Craciun.
Craciunul, prieten bun, ia-mi in dar si like-ul si share-ul si da-mi in fiecare an un strop din magia sarbatorilor. Imi e de-ajuns.‎
 

 “E o senzatie deosebita sa stii ca exista atat de multi oameni care iubesc Craciunul la fel de mult ca si noi.”

 

Anuntati deja peste 300.000 oameni ca vine Craciunul. Cand a inceput povestea AMR-ului online?

E mai mult vorba despre o comunitate online a iubitorilor Craciunului decat doar despre numaratoarea inversa. Pagina am creat-o in 2010, fara sa presupunem vreodata ca va ajunge atat de mare. Aveam un blog tematic si un canal de YouTube la vremea respectiva, iar pagina de Facebook era o completare la acestea, iar, pentru inceput, eram activi doar noi si prietenii nostri. Publicam mult mai putin, abia prin 2011-2012, cand deja se adunasera cateva mii de oameni pe comunitate, am inceput sa tratam pagina ca de sine statatoare, fara a mai promova foarte mult blogul.

Care au fost motivele care au stat la baza acestei idei?

De mici, am fost foarte mari iubitori ai Craciunului, asa ca posibilitatea de a impartasi din aceasta bucurie si altora a venit oarecum natural. Poate ca motivul principal pentru care pagina exista in continuare e faptul ca s-a creat deja un obicei in cazul, de exemplu, aparitiei produselor de Craciun in magazine, al primei ninsori sau impodobirii brazilor de Craciun; primim foarte multe poze de la oameni din tara si strainatate, iar asta ne motiveaza constant sa continuam, stiind ca exista mii de oameni care asteapta postarile noastre. Asta, evident, pe langa sutele de mesaje pe care le primim lunar si la care raspundem cu drag. Cel putin pentru anul acesta ne dorim sa ne intoarcem la ideea de baza a paginii: o comunitate a tuturor celor care iubesc Craciunul.

Mai mult decat atat, intelegem ca avem o datorie in fata tuturor membrilor comunitatii de a promova nu doar mesaje pozitive, dar si atitudini responsabile. De aceea, am decis sa demaram o campanie de incurajare a achizitiei de brazi artificiali, pentru ca ceea ce ne intristeaza cel mai mult la Craciun e sa vedem miile de brazi aruncati la gunoi dupa anul nou.

“Am observat ca cei mai multi privesc Craciunul cu nostalgie, amintindu-si cum era el in copilarie”

 redevenimCare sunt printre cele mai frumoase amintiri de Craciun pentru voi?

Craciun a fost intotdeauna special pentru noi, avem o sumedenie de amintiri placute legate de el. Dar, pentru a reveni la pagina, in fiecare an avem cateva amintiri dragi in legatura cu activitatea de pe Craciunul. Printre cele mai frumoase se numara, fara discutie, sutele de poze cu brazi pe care le primim, pozele cu cadouri de la Mos Nicolae sau Mos Craciun, dar si serile in care ascultam colinde impreuna cu oamenii de pe comunitate. E o senzatie deosebita sa stii ca exista atat de multi oameni care iubesc Craciunul la fel de mult ca si noi.

Mosu’ trimite cu ajutorul vostru si felicitari. Ce modele aveti si care are cel mai mare succes?

Anul acesta am luat decizia de a suspenda comenzile, cu toate ca lunile trecute am lucrat intens la realizarea unor modele noi de felicitari, pe care speram sa le putem pune la dispozitie incepand cu anul viitor. Nu era vorba doar despre felicitari, ci si despre scrisoare de la Mos Craciun si certificate de buna purtare, iar acestea doua au fost cele mai de succes produse ale noastre, cu sute de comenzi in fiecare an, mult peste cat ne asteptam noi.

Puneti accent atat pe traditie, cat si pe partea crestina. Cum simtiti publicul cu privire la aceasta abordare?

Incercam sa ne adresam tuturor celor care iubesc Craciunul, indiferent ca il sarbatoresc religios sau nu, indiferent de varsta pe care o au sau de etnia de care apartin. Am observat ca cei mai multi privesc Craciunul cu nostalgie, amintindu-si cum era el in copilarie, asa ca am decis, spre deosebire de anii trecuti, sa ne concentram pe aspecte care tin de traditii si obiceiuri si sa nu insistam pe dimensiunea crestina a sarbatorii.

Ce faceti cand nu numarati cate zile mai avem pana la Craciun? Asta ca sa va cunoastem mai bine!

Pagina aceasta nu e si nu a fost niciodata despre noi, care preferam sa ramanem in spate si sa-i lasam pe membrii comunitatii in fata. De aceea, am reluat anul acesta campania „O lume fara Craciun”, pentru ca oamenii sa-si poata face opiniile cunoscute. La fel si cu albumul cu brazii de Craciun.

Photo Credit: Craciunul